Assalamualaikum… entri saya hari ni barkenaan dengan belut…kebiasaannya,
bila orang dengar pasal belut, diorang akan fikir belut ni menyerupai ular
dengan bentuk badannya yang licin dan kepalanya mirip sangat dengan ular. Tapi
hakikatnya, belut ialah sejenis ikan dengan kepala berinsang dan hidup di dalam
air. Belut juga dikenali dengan nama “ikan linang”. Belut juga merupakan makanan kegemaran banyak negara
terutama Jepun dan Korea. Jadi, tak hairanlah kenapa jangka hayat warga Jepun
antara yang tertinggi di dunia.
Saya nak berkongsi pengalaman pertama saya makan belut…masa
umur saya 13 tahun, saya ngan adik-beradik kena jangkitan kudis buta. Ada satu
hari , masa waktu makan tengahari, saya nampak ada satu lauk bergoreng…saya tanya
arwah ayah saya, ni apa…arwah ayah saya cakap ni ikan sembilang….saya pun
percayalah yang tu ikan sembilang…masa makan tu, memang rasa sedap..macam makan
ikan goreng biasa tu…isinya manis..bila dah habis makan, baru arwah ayah saya
cakap yang saya makan tadi tu sebenarnya belut…masa dengar tu, rasa nak muntah
balik pun ada sebab dah terbayang rupa belut…tapi masa tu arwah ayah saya cakap
kalau awal2 dah bagitau belut, confirm saya tak nak makan…masa tu la arwah ayah
saya cerita rupanya makan belut ni boleh cepat keringkan kudis… Alhamdulillah
beberapa hari lepas tu memang kudis saya ngan adik-adik kering…
Secara keseluruhan, daging belut mengandungi banyak
kebaikan, antaranya termasuklah kolesterol, sodium, protein, air, kalories
tinggi, asid lemak tak tepu Omega 3, asid lemak tak tepu Total Omega-6, Vitamin
A, C, E (Alpha Tocopherol), Thiamin, Riboflavin, Niacin, Vitamin B6, Folate,
vitamin B12, Pantothenic Acid, Choline, Kalsium, Zat Besi, magnesium, fosfor, potassium,
sodium, Zink, Mangan dan Selenium.
Khasiat tersembunyi pada belut:
1- Mampu menjaga daya tahan tubuh terutama pada waktu panas.
2- Mengosumsi belut mampu meningkatkan kolesterol baik dalam
tubuh.
3- Dapat mengurangkan tekanan darah dan risiko arthritis.
4- Belut tidak mempunya gula dan rendah sodium serta kaya
dengan vitamin yang diperlukan tubuh secara umum.
5- Bermanfaat untuk penglihatan, perkembangan fungsi saraf
pusat, menormalkan tekanan darah di otak.
6- Mengurangkan risiko diabetes jenis 2.
7- Menghalang peningkatan kadar gluokos dalam badan dan
mengelak daripada tumbuhnya penyakit kencing manis.
8- Mampu memberi kesihatan kepada jantung; mengurangkan
risiko sakit jantung, mengelakkan penyempitan pembuluh jantung.
Banyak kan khasiat belut?? Hehe… tak rugi la saya makan
belut kalau ianya bagi kebaikan pada tubuh kita…kadang-kadang makanan yang kita
tak suka tu lah yang banyak bagi khasiat kat badan kita…
No comments:
Post a Comment