Assalamualaikum dan salam sejahtera...salam 1Malaysia...episod
kali ini saya nak kongsi dengan anda macam mana nak mencegah
kanser...sebenarnya melalui pemakanan juga kita boleh cegah daripada
kanser...lepas tengok video ni, pasti anda dapat lebih pengetahuan tentang
pemakanan yang dapat mencegah kanser...makanlah makanan berkhasiat untuk
kesihatan yang berpanjangan...
(1) Kacang atau mentega kacang
Kajian
mengatakan, mengamalkan pemakanan yang kaya vitamin E mengurangkan risiko
kanser perut, kolon, paru-paru dan lain-lain. Makanan tinggi vitamin E seperti
kacang, mentega kacang, badam dan biji kuaci boleh membantu menguatkan sel
badan.
(2) Oren
Oren atau
mana-mana buah yang kaya vitamin C adalah makanan antioksidan yang baik.
Vitamin C membantu menghalang pembentukan sel kanser.
(3) Ubi
Keledek
Ubi keledek
mengandungi beta-karoten (agen antioksidan yang hebat). Kajian mendapati mereka
yang mengamalkan diet tinggi beta-karoten dapat mengurangkan risiko
(terutamanya kanser paru-paru, perut dan kolon).
(4) Ikan
Salmon Segar
Ikan salmon
kaya dengan vitamin D. Kekurangan vitamin d dalam badan dikatakan salah satu
factor penyebab kanser payudara dan kolon. Saintis berpendapat bahawa vitamin D
menghalang salur darah pada tumor daripada membesar.
(5) Bawang
Putih
Bawang putih
dipercayai dapat mencegah serangan jantung, penggumpalan darah, menurunkan
kadar kolestrol, tekanan darah, kadar gula dalam darah, penawar racun, pembunuh
bacteria/kulat/parasit, pengikat radikal bebas dan banyak lagi. Selain itu,
zat-zat aktif dalam bawang putih termasuk A,B,C, kalsium, potassium, besi,
karotenoid dan selenium.
(6) Teh Hijau
Dalam satu
kajian yang terdapat dalam Journal Of Cellular mengatakan bahawa kandungan
polifenol dalam the berperanan sebagai pencegah kanser. Daun teh hijau yang
telah dikeringkan mempunyai 40% kandungan polifenol iaitu sejenis antioksidan
kuat yang mampu meneutralkan radikal bebas iatu penyebab kepada kanser.
(7) Buah Beri
Buah beri
adalah buah terbaik untuk mencegah kanser. Ia mengandungi antioksidan yang
dipanggil pterostilbene (agen melawan kanser). Spesis buah beri termasuklah
raspberry, blueberry dan cranberry.
(8) Kacang
Soya
Kacang soya
merupakan makanan rendah lemak, tanpa kolestrol, tinggi serat dan kaya mineral.
Menurut kajian, isoflavon iaitu sejenis fitokimia dalam kacang soya boleh
membantu mengurangkan paras kolestrol dan risiko sakit jantung. Ia juga
mencegah pertumbuhan sel kanser dan risiko osteoporosis dalam kalangan wanita.
Kajian juga mendapati kandungan genistein di dalam kacang soya boleh menyekat
pertumbuhan tumor.
No comments:
Post a Comment