Nampak sedap je tengok buah ni.....nyum2....
Assalamualaikum dan salam sejahtera semua...
Hari ni saya nk kongsi tentang buah-buahan...tapi kat dunia ni ada
jugak yang tak makan buah,,,sebenarnya banyak yang kita boleh dapat bila kita
makan buah...setiap buah yang kita makan ada khasiat dan vitamin
tersendiri..contohnya buah limau yang dapat memberi kita vitamin C pada
tubuh..buah jugak boleh mencantikkan kulit bagi individu yang cukup menjaga
kulit dan kesihatan...bukan luaran sahaja nampak cantik tetapi dalaman juga
sihat...bukan buah-buahan je tapi macam2 jenis sayur, kekacang pun boleh bagi banyak
khasiat pada tubuh...jom baca kat bawah ni...selamat membaca...
Adakah kita sedar makanan yang kita ambil setiap hari mempunyai
sumber enzim ataupun tidak? Disini saya ingin berkongsi serba sedikit tentang
jenis-jenis makanan yang mempunyai enzim dan boleh memberi manfaat kepada
kesihatan tubuh badan kita. Sebagaimana diketahui, sumber enzim makanan boleh
hadir daripada makanan segar dan diperam. Bagaimanapun, memasak atau
memanaskannya melebihi suhu akan menyahaktifkan enzim. Makanan seperti betik,
avocado, anggur, pisang, nanas, mangga, kurma, madu, minyak zaitun dan tauge
biasanya kaya dengan enzim. Mengambil makanan yang kaya enzim bukan sahaja
membantu penghadaman tetapi memperlahankan proses penuaan. Pada masa yang sama,
tenaga dan stamina akan meningkat selain membantu menurunkan berat, menyihatkan
kulit dan meningkatkan tahap kesihatan secara umum.
Antara
jenis-jenis makanan yang kaya dengan enzim ialah:
1- BETIK
Kaya dengan enzim yang dikenali sebagai
papain yang membantu proses penghadaman.
2- NANAS
Nanas segar tinggi enzim bromelain. Seperti betik, ia
sejenis enzim proteolytic. Selain menyumbang kepada penghadaman protein,
bromelain merupakan bahan anti keradangan semulajadi dan anti gumpalan. Bromelain
paling banyak ditemui di bahagian batang nanas berbanding buah.
3- KEKACANG DAN BIJIAN SEGAR
Secara umum, kesemua makanan segar
memiliki enzim yang membantu penghadaman. Kekacang dan bijian mengandungi
Lipase, enzim yang memecahkan lipid atau lemak. Namun begitu, anda disarankan
menikmatinya secara mentah, bukan dipanggang atau digoreng.
4- BUAH DAN SAYUR SEGAR
Seperti mana kekacang dan bijian, sayur
dan buahh mengandungi enzim yang bertindak terhadap karbohidrat. Amilase ialah
enzim penghadaman utama bagi metabolisme karbohidrat. Ia terdapat dalam air
liur. Itu sebabnya bagi meningkatkan kesihatan system penghadaman, lebihkan
saja pengambilan sayur dan buah.
Info seperti ini amat penting bagi kita semua sebabnya berkait rapat dengan
pengambilan makanan yang kita ambil setiap hari. Tetapi ada juga yang tidak
makan sayur sedangkan sayur kaya dengan enzim yang sihat. Selain sayur-sayuran,
banyak jenis buah yang boleh kita makan untuk mendapatkan enzim dalam tubuh
badan kita. Dengan adanya enzim dalam tubuh badan kita, kita akan mendapat
tenaga dan memiliki metabolisme yang sihat, cergas dan cerdas. saya harap lepas
ni sape yang tak makan buah,tak makan sayur, belajar la makan buah dan sayur
untuk dapatkan badan yang sihat... InsyaAllah...
No comments:
Post a Comment